Groepsontwikkeling - Met de tijd mee

Scouting staat voor uitdaging! Hoe kunnen we daar het beste invulling aan geven? Oftewel, hoe zorgen we continue voor goede, uitdagende programma's die passen bij Scouting en de verschillende leeftijdsgroepen? Met die opgave zijn we aan de slag gegaan. We vertellen er graag wat meer over!

Herkenbaar

Over de hele wereld dragen Scouts een uniform. Hierdoor zijn ze niet alleen herkenbaar; een uniform is ook ideaal om in te spelen. Bij Scouting Hilvarenbeek vinden we dan ook dat dit erbij hoort. Eigenlijk net zoals bij bijvoorbeeld de voetbalclub waar ook elk team een eigen tenue heeft. Hoe het uniform eruit ziet wisselt per groep. Het kan een 'officieel' scoutinguniform zijn (een blouse) maar bijvoorbeeld ook een shirt of trui. Het is de bedoeling dat deze tijdens de groepsbijeenkomsten door zowel leden als leiding gedragen.

Feest
Ieder jeugdlid wat nieuw bij een groep komt, wordt geïnstalleerd. Vroeger (en bij sommigen groepen in Nederland is dat nog steeds zo) was dat een behoorlijk uitgebreide en formele ceremonie. Bij onze club houden we deze traditie erin maar dan wel in een 'modern jasje'. Bij sommige groepen was dit wat verwaterd, maar we blazen er dus weer nieuw leven in.

Daarnaast gaan we aan de slag met zogenoemde insignes. Dit is ook typisch iets van Scouting. Het is namelijk niet alleen een leuke vrijetijdsbesteding, de jeugdleden leren ook veel. Om dit te laten zien zijn er (vaardigheids)insignes. We zijn ondertussen gestart om hiermee te gaan werken.

Enerzijds helpt het leiding om leuke programma's te maken voor de jeugd. Het past ook bij de gedachte van wat Scouting Nederland de 'doorlopende leerlijn' noemt: het aanbieden van programma's die aansluiten bij de verschillende leeftijdsgroepen. Zo kunnen bijvoorbeeld zowel Bevers als Zeeverkenners het insigne 'pionieren' verkrijgen. Om dit te behalen hoeven de jongsten (de bevers) natuurlijk niet hetzelfde al te kunnen als de verkenners. Het gaat er bij ons niet om dat iedereen alles perfect kan, maar wel om met verschillende dingen bezig te zijn en zo elke keer wat nieuws te leren. Dat vieren we op z'n tijd met het uitreiken van een insigne die een plekje op het uniform verdient.

Door Ellen, voorzitter Scouting Hilvarenbeek