Scouting Nederland

Scouting is een wereldwijde organisatie die activiteiten aanbiedt aan jongeren vanaf 5 jaar. 'De wereld om zich heen ontdekken' is één van de motto's waarmee actieve programma's worden samengesteld, gebaseerd op interessevelden als buitenleven, ontdekken, expressiviteit, samenwerking en sport en spel.

Scouting Nederland In 1908 werd in Groot-Brittannië Scouting opgericht door Robert Baden-Powell. Eerst enkel voor jongens (Scouting for Boys), maar al snel ook voor meisjes (Guiding for Girls). In Nederland werd de eerste Scoutinggroep in 1910 opgericht, met succes, getuige de Wereld Jamboree in Vogelenzang in 1937. Scouting is met ruim 32 miljoen leden in zo'n 150 landen de grootste jeugd- en jongerenorganisatie in de wereld. In Nederland zijn er ongeveer 120.000 leden, verdeeld over zo'n 1300 groepen. Om ervoor te zorgen dat al deze leden elke week weer opnieuw leuke bijeenkomsten hebben, zorgen ongeveer 20.000 vrijwilligers ervoor dat dit mogelijk is.

Scouting Hilvarenbeek lijkt in dat opzicht maar een kleine organisatie; een kleine vijfentwintig (bege)leiders zorgen, naast het bestuur en enkele andere vrijwilligers (verhuur blokhut, klussen, tuinonderhoud, contact gemeente) voor het reilen en zeilen van onze groep. De meeste van deze vrijwilligers hebben zelf als kind ook bij de scouting gezeten en de daar ontstane vriendschappen zorgen voor een gezellige club gedreven mensen.